Motivering shortlist 2019

Hieronder vind je de motiveringen van de Cultuurraad voor de genomineerden.

Waarderingsprijs:

1. Agnes van Dijk
Agnes van Dijk is een modekunstenaar die niet heel duidelijk binnen het culturele veld staat. Zij is op een zeer bijzondere manier met mode bezig, waarbij ze sprongen maakt tussen verschillende disciplines. Daarnaast houdt ze zich bezig met urgente thema’s van deze tijd zoals duurzaamheid en energie.  Ze brengt de thema’s op een unieke manier aan het voetlicht, gericht op een brede doelgroep. Door verschillende disciplines en thema’s aan elkaar te verbinden werkt ze enorm vooruitstrevend. Een voorbeeld is haar creatie de ‘Celullite Dress’, waarbij ze onderzoek heeft gedaan naar de structuur van Cellulitishuid; in de volksmond sinaasappelhuid. Door middel van het ontwerpen van een jurk met als basis de sinaasappel onderzoekt ze of dit fenomeen ook sexy kan zijn.

2. Angelo Martinus:
Angelo is een echte kartrekker en verbinder. Door hem is urban uitgegroeid tot een waar begrip in Eindhoven. Begonnen als maatschappelijk werker en vooral door te luisteren naar waar behoeftes liggen onder jongeren, wist hij vanuit de Effenaar en Dynamo enorm veel mensen te helpen en een enorme groei in de urban scene aan te wakkeren. Naast het voeden van een urban community/ontwikkeling verbindt hij met verschillende projecten verschillende doelgroepen aan elkaar en met urban. Zo heeft hij ook specifiek projecten opgezet die zich richten op ouderen en urban. Zonder hem hadden we in Eindhoven niet zo’n bloeiende ontwikkeling op urban arts.

3. United Cowboys:
United Cowboys is een boegbeeld voor Eindhoven. De organisatie doorbreekt de vorm van podiumkunsten door zich niet te binden aan één discipline, maar  verschillende disciplines aan elkaar te verbinden en te experimenteren met nieuwe vormen. Daarnaast blijven ze niet binnen de eigen muren, maar verkennen ze nieuwe gronden door bijvoorbeeld naar het buitenland te gaan en  iets te organiseren met performers aldaar. Ze creëren daarbij een nieuwe vorm van performance en dans dan de klassieke vorm:  de performance is constant om je heen. United Cowboys durven te experimenteren en schuwen mislukkingen niet. Ze stimuleren daarnaast nieuw talent en ook dat is zeer bewonderenswaardig.

4. Miggs de Bruijn:
Deze rapper is al enige tijd bezig en heeft naam en faam gemaakt in de hiphopwereld. Allereerst verwierf hij bekendheid als MC, door mee te doen aan het programma The Next MC, waardoor zijn carrière een kickstart kreeg in 2013. Hij behaalde daarbij de halve finale. In de hiphopscene staat hij bekend als één van de beste rappers van Nederland en daar mogen we in Eindhoven trots op zijn. Zijn rauwe, unieke en eigen stijl is iets wat hem anders maakt dan de rest. Miggs is een verhalenverteller en daarmee een voorbeeld voor andere beginnende rappers. Daarnaast zet hij zich niet alleen in voor zijn eigen werk, maar wil hij een eigen label beginnen om ander nieuw talent een kans te geven.

5. The Ruggeds:
Een collectief dat een voorbeeldfunctie vervult voor vele jongeren. Voor alle kinderen/jongeren die breakdancen zijn The Ruggeds het ideale plaatje. Ze bieden de specifieke scene zelfvertrouwen en laten zien wat je kunt bereiken door het volgen van je passie. Ze helpen Eindhoven bij het op de kaart zetten van urban culture/arts en verwierven niet alleen nationale, maar ook internationale faam. Daarnaast denken ze discipline-overschrijdend en hebben ze een enorme stap gemaakt door theaterproducties neer te zetten. Ze zijn uitgegroeid tot een professionele en veelzijdige organisatie. Ze dragen de naam van Eindhoven trots uit over de hele wereld.

Stimuleringsprijs:

1. Wildpark:
De organisatie is deels voortgekomen uit Hetpaarddatvliegt. Naast die basis wordt er veel extra jong talent aangetrokken. Per seizoen worden er 4 of 5 jonge theatermakers betrokken en gevraagd om iets te maken. De organisatie betrekt enorm veel jeugd bij haar activiteiten: vanaf de kleuterklas tot eind middelbare school kan je er creatief bezig zijn met theater. Kinderen kunnen zowel decors bouwen als muziek maken en iedereen kan zo een eigen steentje bijdragen. Met een hele kleine organisatie krijgt men veel gedaan en dat is enorm bewonderenswaardig. Het gezelschap en enthousiasme van de organisatie werkt aanstekelijk: iedereen die enigszins wat met theater doet in Eindhoven wil er graag bij betrokken zijn.

2. PLASMA
Jess Oberlin is in feite activiste en verkondigt haar boodschappen door middel van creatieve uitingen. Ze strijdt voor gelijke behandeling op het gebied van gender, leeftijd en afkomst. Door middel van verschillende events en haar eigen modelabel is ze het gezicht van gelijkwaardigheid geworden en een boegbeeld voor inclusiviteit in Eindhoven. In een tijd waar inclusie hoog op de agenda staat weet Jess feilloos de knelpunten te benoemen en taboes te doorbreken. Ze werkt veel samen met andere partijen en verbindt vele partijen met elkaar, waardoor er een sterk collectief ontstaat.

3. Modulab:
Een bijzonder initiatief dat een beetje onder de radar plaatsvindt. Het heeft een heel hoog experimenteel gehalte, waarbij samenwerking centraal staat. Zowel op internationaal als lokaal niveau. Modulab is een vrije ruimte waar je aan de slag kunt gaan en bezig kunt zijn met muziek zonder dat je er op beoordeeld wordt. Het collectief richt zich op het organiseren van elektronische muzikale evenementen omgeven door modulaire synthesizers en DIY instrumenten. Tijdens die evenementen kan er vrij geëxperimenteerd worden. Een ruw, ongepolijst collectief dat we moeten koesteren en stimuleren, want er zijn er nog maar weinig van.

4. Wall Street:
Wall Street is een fantastische presentatieplek met een knipoog, waar men op een zeer laagdrempelige manier kennis kan maken met kunst. Het idee erachter is dat men kunst wil kapitaliseren en daarmee dus uit zou zijn op geld. Een bijzonder gevatte boodschap die gericht is op de huidige beweging van cultuur richting ondernemerschap. Wall Street zorgt ervoor dat iedereen makkelijk in contact met kunst en creativiteit komt en doet dat op geheel eigen wijze.

5. Warehouse of Innovation
Geweldige locatie midden in Eindhoven waar bijna elke week iets anders te zien of te doen is. In het voormalig V&D gebouw worden constant vele activiteiten georganiseerd.  Deze activiteiten zijn gericht op een brede doelgroep: zo kan je er simpelweg pingpongen, maar kan je er tijdens DDW ook terecht voor een modeshow. Omdat het zo’n prominent gebouw is komt men op een laagdrempelige manier in contact met iets anders en dat werkt tevens verbindend. Creativiteit voor iedereen staat op de eerste plaats.