Motivering shortlist 2020

De Cultuurraad heeft in haar overweging gekeken naar actuele thema’s en bepaalde criteria daarvoor in acht genomen. Met een grote verscheidenheid aan nominaties had de Cultuurraad een uitdagende taak om de shortlists samen te stellen. Toch heeft de Cultuurraad in haar overweging gekeken naar cultuurmakers die een aanvulling zijn op het huidige culturele klimaat, die echt Eindhovens zijn en daardoor een binding hebben met de stad en waarbij een dergelijke prijs ook echt een verschil kan maken. De Eindhoven Cultuurprijs is een viering van cultuur in de stad: het is fijn dat deze partijen/cultuurmakers in deze stad bestaan. Er is daarnaast goed gekeken naar de motiveringen die zijn ingestuurd bij de nominaties.

Stimuleringsprijs:
In het geval van de Stimuleringsprijs is er gekeken naar wat de genomineerde voor de stad nu al heeft betekend en wat deze in de toekomst kan gaan betekenen. In de overweging is tevens meegenomen welke publieksgroepen er bereikt worden door de dergelijke initiatieven.

The Isolation Sessions
Ten tijde van COVID-19 is dit initiatief door twee geluidsmannen uit de grond gestamp dat zowel lokale als landelijke artiesten een podium biedt. De livesessies kennen een breed publiek; er hebben al meer dan 500.000 mensen naar de live streams gekeken. Het is bewonderenswaardig hoe snel en professioneel dit is opgezet en de grote aantallen mensen die ernaar kijken bewijzen dat er een grote behoefte naar is.

Mies-en-Scène
Deze partij maakt theater met en voor iedereen en snijdt daarbij actuele thema’s aan die ervoor zorgen dat er een bewustwording optreedt bij mensen in het publiek. Het maakt daarbij theater toegankelijker en tastbaarder voor iedereen en is van waarde voor zowel publiek als deelnemers.

Onuitgesproken
Onuitgesproken is een platform voor een discipline die vaak nog wat onderbelicht blijft: letteren en taal. Het platform maakt gebruik van jong talent en zorgt voor meer zichtbaarheid van poëzie, letteren en spoken word. We vinden het belangrijk en goed dat dit initiatief in Eindhoven bestaat.

Rararadio
Deze underground radiozender is een mooi initiatief dat de ondergrond van Eindhoven laat spreken en verschillende lagen binnen de Eindhovense muziekscene met elkaar verbindt. Een radiostation zonder eigen agenda dat iedereen die wat te vertellen heeft laat spreken.

Wildpark
Een inspirerend collectief dat een belangrijke jonge doelgroep aanspreekt en daardoor kennis laat maken met theater. Leuk voor volwassenen en kinderen, waarbij ook elk kind zelf kan onderzoeken wat hem of haar nu zo aanspreekt binnen het theater: van acteren tot aan decors bouwen. Door er vroeg mee in aanraking te komen wordt de interesse voor theater gestimuleerd.

Waarderingprijs:
In de categorie Waarderingsprijs is er door de Cultuurraad vooral gekeken naar wat het initiatief/ de cultuurmaker betekent voor de stad Eindhoven en hoe deze rol wordt ingevuld: welke doelgroepen worden aangesproken en waar mag Eindhoven trots op zijn dat deze persoon/dit initiatief zich hier gevestigd heeft.

Carte Blanche
Carte Blanche maakt theater van en voor iedereen, waarbij zorg en artistieke kwaliteit hand in hand gaan. De organisatie geeft mensen met een beperking de kans om theater te maken en begeleidt ze intensief. Bijzonder en uniek waarbij niemand buitengesloten wordt. Iets wat in Eindhoven hoort te bestaan.

DOCfeed
DOCfeed is naast een breed en interessant documentairefestival een platform voor filmmakers en andere mensen die met film bezig zijn. Het is uitgegroeid tot een internationaal evenement met veel internationale makers. Daarmee heeft de organisatie een belangrijke rol in de infrastructuur van (internationale) filmmakers en daar willen we als Eindhoven zeker onderdeel van uitmaken.

Niek Traa
Niek Traa is mede-oprichter van The Ruggeds en fungeert persoonlijk aIs een echte ambassadeur voor jonge dansers in de stad. Nationaal en internationaal is hij een ambassadeur voor urban dans en is trots op zijn haven in Eindhoven. Daarmee heeft hij Eindhoven dus ook internationaal als urban dans city op de kaart gezet.

TAC
Het Temporary Art Centre in Eindhoven biedt ruimte aan kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. Door een platform en ateliers te bieden worden makers ondersteund en kan kennis en kunde worden uitgewisseld. Het initiatief zorgt hiermee voor nieuwe aanwas en het behoud van talent in een stad als Eindhoven.

United Cowboys
United Cowboys is een boegbeeld voor Eindhoven. De organisatie doorbreekt de vorm van podiumkunsten door zich niet te binden aan één discipline en brengt daarmee iets nieuws en aanvullends in het huidige aanbod naar Eindhoven. De organisatie durft te experimenteren en werkt veel op internationaal niveau. Ze stimuleren daarnaast nieuw talent en ook dat is zeer bewonderenswaardig.