Motivering shortlist

Hieronder vind je de motiveringen van de Cultuurraad voor de genomineerden.

Waarderingsprijs:

1. Afslag Eindhoven:
Afslag Eindhoven is een inspirerende groep bevlogen en geëngageerde theatermakers dat inmiddels 10 jaar bestaat. Ze vertegenwoordigen als theatermakers een segment dat nog niet breed vertegenwoordigd is en hetgeen wat ze maken is enorm divers. Ze volgen hun eigen pad en kijken buiten hun eigen domein naar samenwerkingen. Daarnaast benutten de makers de locatie optimaal en wordt deze ingezet als toevoeging van het stuk: een gegeven wat de theatergroep extra bijzonder en uniek maakt. Afslag Eindhoven is innovatief, uniek en artistiek, waarbij creativiteit altijd sterk overeind blijft.

2. Dutch Invertuals:
Negen jaar lang biedt Wendy Plomp inmiddels een platform aan voor meer dan 50 ontwerpers om hun werk te laten zien via één van de shows in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week en in Milaan tijdens de Salone del Mobile. Dutch Invertuals is een succesvol platform geworden met een groot netwerk dat voor veel designers als een stimulans werkt. Het platform verbindt en komt daardoor tot unieke samenwerkingen. Dutch Invertuals heeft wereldwijde bekendheid verworven en fungeert daarmee voor vele ontwerpers als een perfecte springplank.

3. Plint:
Plint brengt poëzie en literatuur in het algemeen op een unieke manier onder de aandacht door middel van prenten in combinatie met teksten. De werken die ze publiceren zijn toegankelijk, divers en bieden een goede aanvulling op het bestaande aanbod binnen de literatuur. Daarnaast besteden ze veel aandacht aan literaire educatie, iets wat erg weinig gebeurt en wat lof verdient. Daarmee werkt Plint domein overschrijdend.

4. Jalila Essaïdi:
Jalilia Essaïdi is een autoriteit op het gebied van bio-art, de kunstvorm waar kunst, wetenschap en natuur samenkomen. Ze is een vernieuwende denker die de grote problemen van de huidige tijd aanpakt. En dat altijd op een totaal onverwachte, positief-disruptieve wijze. Ze is uitgegroeid tot een icoon, tot iemand die van grote waarde is als voorbeeld voor veel nieuw talent zowel in Eindhoven als ver daarbuiten. Ze is een talent dat ook tot de innovaties kan komen waar deze tijd om vraagt. Daarom verdient zij het om voor de tweede maal op rij genomineerd te worden voor de Eindhoven Cultuurprijs.

5. Zeynep Dag:
Deze ontwerpster werkt vanaf haar 18e al in de fashion design industrie en maakt inmiddels furore met haar eigen schoenenmerk Alzúarr. Ze is een echte Eindhovense powervrouw. Binnen een aanzienlijk korte periode heeft Zeynep Dag internationale faam verworven en daarmee is ze een enorme belofte, waarbij ze tevens fungeert als rolmodel voor andere fashion designers. Zeynep zet zich internationaal op de kaart binnen de fashion. Alzúarr is een sterke onderneming die het Eindhovense design binnen de fashion nationaal en internationaal promoot.

Stimuleringsprijs:

1. Watershed:
Watershed brengt (beginnende) schrijvers in contact met elkaar en met haar netwerk. Watershed verricht pionierswerk en doet dat op veel verschillende manieren. Zo organiseren zij residenties, literaire bootcamps onder de naam Camp Cushy en brengen zo het literaire veld met elkaar in contact. De organisatie brengt de literaire wereld ook veel met het publiek in contact. Zo heeft de organisatie verschillende publieke programma’s die toegankelijk zijn voor een internationaal en hedendaags publiek. Daarmee is Watershed een enorme inspirerende, open organisatie die iedereen en elke schrijver verder wil helpen in zijn of haar talent en inspireert tot schrijven.

2. Rararadio:
Een online radiostation dat no-nonsens is en zonder subsidie tot stand is gekomen. Gewoon doen. Dat vindt de Cultuurraad zeer bewonderenswaardig. Het is nieuw en totaal anders dan andere culturele initiatieven. Naast een radiostation fungeert het als platform waar kunst en cultuur elkaar kan ontmoeten en daaruit kunnen nieuwe initiatieven voortvloeien. Rararadio is enorm open en toegankelijk en verbindt mensen op een positieve manier met elkaar en is daarmee een aanwinst voor de stad Eindhoven.

3. KONT Magazine:
Oprichtster en chief curator KONT is de Vlaams/Eindhovense kunstenares Griet Menschaert. Zij selecteert niet alleen de deelnemende kunstenaars maar bedenkt samen met hen opdrachten en moedigt hen aan over eigen grenzen heen te stappen. Op deze wijze stimuleert ze dat er een gesprek plaatsvindt tussen makers. De naam van het magazine (oplage: 2500) staat voor 'dat wat je normaal niet ziet', alsmede voor 'content' en ‘contact’. De kracht van het magazine komt voort uit het feit dat alle content uit de kunstenaars zelf komt en daarmee een collectief wordt gevormd. Individuele makers die zich op deze manier verenigen vindt de Cultuurraad bewonderenswaardig.

4. Kazerne:
Kazerne heeft in de afgelopen vijf jaar al enorm veel gerealiseerd en dat is zeer te prijzen. De Kazerne heeft een platform gecreëerd voor Eindhovense kunstenaars en ontwerpers. Het is een fantastische plek voor kleinere stichtingen en heeft nationaal en internationaal al een flinke naam opgebouwd in vijf jaar. Kazerne ziet de waarde in van kunst en design en welke wereldwijde impact dat kan hebben. De organisatie laat deze verscheidenheid tevens zien aan het publiek, met de verschillende exposities, talks en lab-projecten die zij ondersteunen en maken. Daarmee is het een open en toegankelijk platform om in aanraking te komen met kunst en design en daarnaast is het een fijne plek om jou als maker mee te profileren.

5. LAB-1
LAB-1 doet hetgeen in Eindhoven wat heel veel initiatieven niet meer gedaan krijgen, namelijk broedplaatsen creëren op verschillende unieke locaties in Eindhoven en daarmee ‘geheime plekken’ maken waar mooie dingen gebeuren. Het is een uniek concept wat voor reuring in de stad zorgt en waarbij creatievelingen aan elkaar verbonden worden. Het initiatief fungeert als pionier voor het verwezenlijken van broedplaatsen op unieke locaties en daar mag Eindhoven trots op zijn. LAB-1 trekt veel internationals aan en verbindt daarmee internationaal publiek/creatievelingen met lokaal geïnteresseerden.